Tijdelijke werkloosheid naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne

Is je werkgever niet in staat om te werken ten gevolge van de oorlog in Oekraïne (bijvoorbeeld geen levering meer van materialen uit het Oostblok, exportproblemen….)? Dan kan hiervoor uitzonderlijk tot 30 juni 2022 tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aangevraagd worden.

De overmacht moet de uitvoering van de arbeidsovereenkomst volledig onmogelijk maken. Het is wel mogelijk dat bepaalde collega’s nog verder tewerkgesteld worden of dat werknemers in een beurtrol tijdelijk werkloos worden gesteld.

Wat moet je werkgever doen?

Je werkgever moet niets doen. Hij moet zelfs geen mededeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gelinkt aan Oekraïne versturen naar de RVA. Alle tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronapandemie of het conflict in Oekraïne (ook indien deze vóór 01/04/2022 zou zijn gelegen) kan tot en met 30/06/2022 beschouwd worden als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona.

Zit je vast in Oekraïne?

Zit je vast in Oekraïne en kan je dus niet werken? In principe heb je dan geen recht op tijdelijke werkloosheid. Dit omdat de onzekere situatie in het land al lang bestond en reizen naar Oekraïne dus afgeraden werd.

Doe je vrijwilligerswerk om Oekraïners te helpen?

Ben je volledig of tijdelijk werkloos en voer je vrijwilligersactiviteiten uit overeenkomstig de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers in het kader van hulpverlening aan Oekraïne (met inbegrip van hulp aan vluchtelingen)? Dan ben je voor de periode van 24/02/2022 tot en met 28/02/2023 vrijgesteld van de aangifte hiervan.

Ben je werkloos en vang je Oekraïense vluchtelingen op?

Voor de periode van 24 februari 2022 tot en met 28 februari 2023 kan het feit dat je werkloos bent en Oekraïense vluchtelingen opvangt (die de Oekraïense nationaliteit hebben of wettelijk in Oekraïne verblijven) geen invloed hebben op je gezinstoestand. Je moet de situatie echter wel aangeven door een verklaring in te dienen bij je uitbetalingsinstelling. Gebruik hiervoor formulier C110 - Opvang Oekraïense vluchtelingen.